BonPla Edicions és una editorial que va néixer amb la voluntat de publicar els escrits que es deriven de l’activitat global de Vila del Llibre. Les primeres publicacions foren els dos primers vencedors del Premi de poesia Joan Aliguer, Un mal any per deixar de fumar de Pere López Tolosana i La memòria del soldat de Josep Riera.
Durant l’any 2024, encetem dues noves línies editorials, dues noves col·leccions. La primera d’elles vinculada a la temàtica principal de cada Vila del Llibre, que inaugura Eusebi Ayensa, comissari de la sisena edició de L’Escala Vila del Llibre, amb La llum de Grècia, un recull de trenta anys d’articles i entrevistes sobre cultura grega. La segona col·lecció, de llibres de relats, neix vinculada al Concurs de relats Vila del Llibre, que se celebra en totes les localitats que formen part de la Xarxa de Viles del Llibre.
L’eco de la realitat
Aquesta novel·la és resultat del projecte Vita Libris — Amor, estima i passió pels llibres de Vila del Llibre que ensenya i comparteix amb l’alumnat tots els processos, feines i oficis implicats en la creació d’un llibre, des de la seva concepció a l’escriptura, la publicació i la venda. L’eco de la realitat és el fruit d’aquesta experiència viscuda amb l’alumnat de secundària de l’escola barcelonina Nou Patufet durant el primer semestre de 2024. És una novel·la concebuda a 200 mans, amb tota la complicació i la feina que això suposa, nascuda de l’esforç cooperatiu, la responsabilitat i la comunicació fluïda entre més de 100 alumnes. Uns, els de 1r van idear els personatges i els de 2n els escenaris i, combinant-los, els de 3r van idear la trama i escriure la novel·la. Per als de 4t, la feina d’edició, maquetació, publicació, difusió, presentació… Tot sota l’atenta mirada i el consell dels mestres de l’escola i escriptors com Sebastià Bennasar i Jordi Folck.
Aquesta primera experiència va ser gravada en forma de documental pel cineasta Pol Diggler i es pot consultar a la pàgina vitalibris.cat
Llegir el passat per escriure el futur
Llegir el passat per escriure el futur és el llibre que ha sorgit del primer Concurs de relats Vila del Llibre que es va dur a terme, durant tot el 2023 als municipis que integraven la Xarxa de Viles del Llibre. És un concurs que fem de la mà amb el col·lectiu d’escriptors Verum Fictio i que ja té en marxa la segona edició, en els municipis que integren la Xarxa aquest 2024.
Van resultar guanyadors i accèssits els relats dels següents autors: Jordi Font-Agustí a l’Escala, amb “La vila dels transferidors”; Elisabeth Sadurní Moreta, a Cabrils, amb “Aquell estiu inoblidable”, Sònia Guillén i Colomer, a la Rambla, amb “Una estrangera en el present”, Maria Clara Camps, accèssit a la Rambla, amb “Ramblejant en el temps”, Júlia Arévalo, accèssit a la Rambla, amb “La tinta del passat que basteix el futur”, Nuria Reichardt Berini, a Malgrat de Mar, amb “Dos mundos”, Astrid Solé Jordà, a Calafell, amb “La vergonya”, Arlet Margot, a Mollet del Vallès, amb “Tovallons de de paper”, Marc Arencón Llobet, a Sitges, amb “Emoció artificial”, Gemma Romeu Puntí, accèssit a Sitges, amb “Cor de metall”, Esther Palomeras Rovira, a Girona, amb ”L’arqueòleg de paraules” i Joan Company Arpa, a Balaguer, amb “Els ponts de Balaguer”.
La llum de Grècia
L’hel·lenista Eusebi Ayensa ha reunit en aquest llibre una trentena llarga d’articles i una desena d’entrevistes publicats en els darrers trenta anys que donen testimoni de la seva inesgotable tasca per enfortir els llaços entre la cultura grega i la catalana i per donar a conèixer la realitat de Grècia als catalans. Perquè, com ell mateix afirma, la llum de Grècia ens segueix il·luminant, 2500 anys després de la seva arribada a Empúries.
El seu to divulgatiu i gens academicista aspira a arribar a un ampli ventall de lectors, que, d’aquesta manera, coneixeran alguns episodis ben significatius de la història grega, que no deixa de ser, també, la nostra història.
Segon Premi de poesia Joan Aliguer
Recorda el soldat la pell de les noies.
Seda a les galtes. Xuclamel al coll.
A les mans setí. Als dits meravelles.
La roba negava al deler dels ulls
conèixer el secret que tant prometia.
Quan ho descobrí, va saber que mai
hauria cap duel amb més recompensa.
Als pits les manyagues. El ventre, vida.
Al sexe desig. Les cuixes refugi.
I el gust dels llavis, foc alliberat.
Josep Riera i Herms ha estat pagès i forner de professió i és escriptor autodidacte. Des d'A plena pell (Columna, 1990), fins a Adreces particulars ha publicat una quinzena de llibres de poesia i ha estat guardonat en diferents certàmens literaris. Es pot trobar la seva poesia compilada a Obra poètica completa (Editorial Cal Siller, 2021). En prosa té publicats tres llibres: crònica d'ara; Sessió de tarda; i Geografia essencial. Tots tres a Editorial Cal Siller.
Primer Premi de poesia Joan Aliguer
En resum, un mal any
per deixar de fumar,
o potser es tractaria d’un mal segle,
o d’una mala feina,
o d’una mala espècie animal.
Això que sembla un error repetit
no és res més que un atzar evolutiu.
Pere López Tolosana neix a Lleida el 1970, i als cinc anys es trasllada a Ascó, on passa la seva infantesa. Estudia batxillerat a l'antiga Universitat Laboral de Tarragona i després de viure un temps a la ciutat, fixa la seva residència a Viladecans.
És psicòleg i treballa com a orientador educatiu a l'Institut Pompeu Fabra de Martorell, a més de com a professor d'anglès, professor de balls llatins i inversor en borsa. És membre del Grup de Treball en Altes Capacitats del COPC.
És membre fundador del Grup d'Amics de la Poesia dels Nou Rals. Ha rebut diversos premis de poesia i prosa, i aquest és el seu quart llibre publicat, després d'Estudiants?, Paraules no dites i Quadern de bitàcola.